Oleje i proteiny do włosów wysokoporowatych

Rodzajem fryzury szczególnie kłopotliwym są włosy wysokoprowate. Normalny, zdrowy włos składa się ze szczelnie zamkniętych łusek chroniących przed uszkodzeniami i utratą wilgoci. W przypadku włosa wysokoporowatego, łuski są rozchylone, przez co  nie zatrzymują wody, a w efekcie stają się suche, łamliwe i matowe. Zwiększeniu porowatości sprzyja niewłaściwa pielęgnacja- koloryzacja, intensywna stylizacja, a także nadmierna ekspozycja na słońcu.

Włosy wysokoporowate wymagają szczególnej troski i regularnych zabiegów kosmetycznych. Przed myciem głowy należy nałożyć odżywczą maskę, a po umyciu- nawilżającą emulsję. Pomocne okażą się także płukanki, na przykład z siemienia lnianego lub prawoślazu i emolientowe odżywki typu: Alterra, Granat i Aloes, Garnier, z olejkiem z awokado, czy Joanna, z makiem i bawełną.

Poprawę kondycji włosów wysokoporowatych zapewnią dobrej jakości oleje, dzięki którym włosy się nie łamią i stają się elastyczne. Olej nakłada się na zwilżone włosy godzinę lub dwie przed myciem głowy. Może być z pestek winogron, moreli, śliwki, dyni, wiśni, arbuza, brzoskwiń lub z nasion jabłka, papai, maliny, czarnej porzeczki, maliny, bawełny, a także z orzechów laskowych, włoskich, arachidowych i makadamia. Skuteczne są również oleje lniane, słonecznikowe, migdałowe, sezamowe, sojowe, pszeniczne, ryżowe, arganowe, jeżynowe, żurawinowe i truskawkowe, a także wykonane na bazie oliwy z oliwek, róży piżmowej, komosy, amarantusa, czarnuszki siewnej, czy pachnotki. Można też sięgnąć po olejki indyjskie – to mieszanki od stuleci stosowane przez Hinduski, słynące z pięknych, błyszczących włosów.

Odżywczemu olejowaniu można także poddać włosy o niskiej porowatości. Wówczas doskonale sprawdza się olej kokosowy lub palmowy oraz masło kakaowe, z mango i shea, które przy włosach o wysokiej porowatości mogą spowodować puszenie się fryzury.

Równie skutecznym sposobem na przywrócenie dobrej kondycji włosom wysokoporowatym są odżywcze kuracje proteinowe. Mogą być roślinne- z pszenicy i owsa, ale także  z mleka, z jajek oraz z keratyny, elastyny i jedwabiu.

Wśród protein rozróżniamy wielocząsteczkowe nawilżające i zatrzymujące wodę. Są to proteiny mleczne (Milk Protein, Whey Protein), pszeniczne (Wheat Protein), owsiane (Oats Protein), jedwabne (Silk), jajeczne, kolagenowe i elastynowe.

Proteiny hydrolizowane są mniejsze od wielocząsteczkowych, stąd ich skuteczność jest znacznie wyższa. Na etykietach kosmetyków rozpoznamy je po nazwach: Hydrolized Milk Pritein, czy Hydrolized Elastin. Jeszcze mniejszymi cząsteczkami proteinowymi są aminokwasy: arginina lub L-cysteina.

Włosy wysokoporowate wymagają szczególnej pielęgnacji opartej na regularnych aplikacjach odżywek, maseczek oraz olejów i protein poprawiających kondycję zniszczonych włosów.